Fuar taşıma hazırlığında dikkat edilmesi gerekenler :
Fuar taşımaları sırasında bütün gönderiler hem ithalat hem de ihracat safhalarında sıkı bir gümrük kontrolüne tabi tutulmaktadır. Bazı ülkelerde sınır kapılarında da açılıp kontrol edilebilmektedir. Bu yüzden malzeme ambalajları yüksek standartlarda olmalı, malzemeler ağaçtan yapılmış sandıklar içerisinde bulunmalıdır.
Sandıklar;
-forklift taşımalarına uygun paletli, -üzerine başka sandık konabilecek şekilde sağlam, -kolaylıkla açılıp tekrar kapanabilecek şekilde kapaklı ve kilitli, -muhtemel kötü hava şartlarından etkilenmemesi için naylon ambalaj kaplı olmalıdır. Her sandığın üzerinde uygun şekilde hazırlanmış etiketler bulunmalıdır. Bunlar ilgili ülkeye varıldığında sandıkların doğru salon ve standa konabilmesi için büyük önem taşımaktadır.
Bir yurtdışı fuar taşımasının standart aşamaları
*Katılımcı firmalara evrak hazırlığı ve paketleme konularında ayrıntılı bilgi verilmesi, *Uygun şekilde hazırlanan mal ve evrakların teslimi, *Türkiye çıkış gümrük işlemleri, *Malların uygun taşıma şekliyle fuarın yapılacağı ülkeye nakliyesi, *Karşı ülke giriş gümrük işlemleri, *Malların standa konulması, *Boş sandıkların depolanması, *Fuar sonunda malların toplanması, *Karşı ülke çıkış gümrük işlemleri, *Malların Türkiye’ye nakliyesi, *Türkiye dönüş gümrük işlemleri, *Malların katılımcı firmalara teslimi.
Depolama
Odak,tüm fuar malzemelerini bulunduğu adreste mevcut olan deposunda toplayıp uygun şekilde elleçlemesini yapmakta ve yüklemelerini de burada gerçekleştirmektedir. Fuar taşımaları malzemelerin özel bir önem verilerek ambalajlanmasını gerektirdiğinden dolayı bu konuda detaylı bir kontrol de gerektirir.Zaman zaman fuar katılımcılarının gözünden kaçabilen detaylar deneyimli Odak çalışanları tarafından bir kez daha profesyonel gözle kontrol edilmekte ve olası hataların en aza indirgenmesi sağlanmaktadır.
Gümrükleme
Gerek fuar gümrükleme gerekse ihracat ve ithalat gümrükleme hizmetleri, anlaşmalı olduğumuz,konusunda Türkiye’de en yetkin firmalar arasında yer alan gümrük firmamız tarafından verilmektedir.
INCOTERMS
Tüm Taşıma Modlarında Kullanılan Teslim Şekilleri:
- EXW-Ex Works / Fabrikada Teslim
- FCA-Free Carrier / Taşıma Vasıtasının Yanında Teslim
- CPT-Carriage Paid To/ Navlun Ödenmiş
- CIP-Carriage and Insured Paid To / Navlun ve Sigorta Ödenmiş
- DAT-Delivered At Terminal / Terminalde Teslim
- DAP-Delivered At Place / Belirtilen Noktada Teslim
- DDP-Delivered Duty Paid / Gümrük Vergileri Ödenmiş Olarak
Sadece Deniz ve İç Su Yolu Taşımalarında Kullanılan Teslim Şekilleri:
- FAS-Free Alongside Ship / Geminin Yanına Teslim
- FOB-Free On Board / Gemiye Yükleyerek Teslim
- CFR-Cost and Freight / Mal Bedeli ve Navlun Ödenmiş Olarak
- CIF-Cost,İnsurance And Freight / Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş Olarak
Sadece CIP ve CIF teslim şekilleri satıcının malları sigortalamasını öngörür.
(INCOTERMS 2000’de yer alan DDU, DES, DEQ VE DAF teslim şekilleri kaldırılarak 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren INCOTERMS 2010’a DAT VE DAP teslim şekilleri ilave edilmiştir.)