Odak Lojistik, yıllardır sahip olduğu tecrübe ve güvenilir partnerleri aracılığı ile gerek fuar malları gerekse ihracat ve ithalat taşımalarında müşterilerine en uygun havayolu ve denizyolu taşıma seçeneklerini sunmaktadır. Uçak ve helikopter gibi hava taşıtları ile yolcu ve kargo hareketi Havayolu Taşımacılığı olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde pek çok nedenlerle Havayolu taşımacılığı, diğer taşıma modellerinin önüne çıkmaktadır. Havayolu taşımacılığında en yüksek verimlilik ve değer, uzun mesafeler arası yük taşımada, değerli yüklerin hızlı nakliyesinde, acil nakliye ihtiyaçları çıktığında, arazinin karayolu ile kolay hareketi engellediği veya nakliye maliyetlerini önemli ölçüde artırdığı durumlarda elde edilir. Kat edilen mesafe azaldıkça elde edilen zaman ve maliyet verimliliği düşse de, nispeten kısa mesafeler için bile hava taşımacılığı genellikle değerlidir.
Havayolu Taşımacılığının Tanımı
Havayolu taşımacılığı, uçaklar başta olmak üzere hava araçlarını kullanarak yolcuları ve yükleri havada bir yerden diğerine taşıma işlemidir.
Hava taşımacılığı, üretim kaynağından pazara mal, enerji, bilgi ve ürünler, hizmetler ve insanlar gibi diğer kaynakların akışını yöneten ve kontrol eden birçok uluslararası lojistik ağının bir bileşenidir . Lojistik, hammaddelerin, süreç içindeki çalışmaların ve bitmiş stokların coğrafi olarak yeniden konumlandırılmasını içerir. [1]https://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_airline
Havayolu Taşımacılığının Gelişimi
Havayolu taşımacılığı en yeni ulaşım aracıdır; bu ulaşım aracı 1903’te ortaya çıktı, ancak 1930’larda insan ve yük taşımacılığını etkin olarak kullanılmaya başlanıldı. Havayolu taşımacılığı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra hız kazandı. Bu ulaşım aracı hem iç hem de dış hat uçuşlarında kullanılabilir.
20. yüzyılın tüm taşımacılık gelişmelerinden en çarpıcı olanları hava taşımacılığındakiler olmuştur. Wright kardeşler 1903’te tarihi uçuşlarını yaptıklarında, bu uçağın sadece üç nesil içinde en önemli taşımacılık araçlarından biri olacağını kim düşünebilirdi? İyileştirmeler gerçekten de hızlı oldu: pervanelerin yerini jet motorları aldı, radar tanıtıldı, uçakların boyutları devasa boyutlara ulaştı; süpersonik hızlara ulaşıldı ve günümüzde uzun pistlere ihtiyaç duymayan dikey kalkış artık mümkün hale geldi.
Bugün tüm dünyada Havayolu taşımacılığı hem yolcu hem de yük için yoğun olarak kullanılmaktadır. Genel olarak, iki tür hizmet vardır: Belirli amaçlar için ve geçici olarak çalışan ve düzenli programlara göre çalışan hizmetler..
Havayolu Taşımacılığının Avantajları
- Havayolu taşımacılığı, özellikle yolcu trafiğine uygun, konforlu ve kaliteli hizmet sunan hızlı ve verimli bir sistemdir; günümüzde uzun mesafe yolcu hareketlerinin tamamına yakını hava yolu ile yapılmaktadır.
- Havayolu taşımacılığı, direk yolların kullanımını içerir.
- Hızın gerekli olduğu yüksek kaliteli, pahalı ve çabuk bozulan kargolar için uygundur; uçaklar ayrıca diğer ulaşım sistemlerinin sağlayıcılarını ilgilendirmeyecek kadar küçük yükleri de taşıyabilir.
- Genellikle diğer ulaşım yöntemleri ile erişilemeyen alanlara ulaşabilir.
- Tam bir hareket özgürlüğü sunar ve bu, potansiyel olarak esnek rotalar ve hizmetler sağlar (ancak çoğu havayolu taşımacılığı kesin rotalar boyunca yönlendirilir ve politik faktörler hem iniş hem de uçuş yollarını kısıtlayabilir).
Hava Taşımacılığının Dezavantajları
- Havayolu taşımacılığı çok pahalıdır ve bunun sonucunda ağır, hacimli veya düşük değerli tüm kargolar için masraflıdır.
- Uçak imal etmek ve işletmek pahalıdır; havaalanı tesisleri, kontrol sistemleri ve bakım şeklinde ayrıntılı yöntemler gerektirir.
- Hava koşullarına bağlıdır ve bu nedenle aniden kullanılamayacağı durumlar ortaya çıkabilir.
- Uçaklar büyüdükçe, kullanılabilecek havalimanlarının sayısı azalmaktadır. Bu esnekliği azaltır. Havaalanı inşaatı için uygun yerlerin bulunması da giderek artan bir zorluktur.
- Bazı havaalanları şehir merkezlerinden uzaktadır ve bu, hız ve kolaylık avantajını dengeler.
- Havaalanları değerli arazileri tüketir ve uçaklar çok fazla gürültüye ve hava kirliliğine neden olur.
Referanslar
↑1 | https://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_airline |
---|